william thomas artisan bakery

William Thomas Artisan Bakery – to je malá brněnská řemeslná pekárna. Jsme dva přátelé, kterým poctivé řemeslné pečivo chybělo tolik, že jsme se rozhodli vyrábět ho sami. Vycházíme z tradičních receptur francouzských pekařských mistrů, ale stejně každý druh pečiva pečlivě ladíme, než je perfektní.

Pečeme z kvalitních surovin, nepoužíváme umělé zlepšovače a stabilizátory. Pracujeme s živým a vyzrálým těstem. Odměnou je chuť, kterou jsme si zamilovali my, naše rodiny i naši zákazníci. Jsme Vilém a Tomáš – William Thomas Artisan Bakery.

Začínali jsme – tak jako každá úspěšná firma – v garáži. To se psal rok 2016. V garáži vznikaly naše první pekařské pokusy, v garáži jsme se snažili napodobit vláčnost a chuť francouzského pečiva, jak jsme si je pamatovali z našich cest.

Radili jsme se i s odborníky. Jak udělat perfektní máslový croissant?
Odborník: „To si vezmete tažný margarín a máslové aroma. A máte to.“
WT: „Ale my nechceme margarín a aroma! My chceme péct máslové croissanty z másla.“
Odborník: „To nejde.“
WT: „Aha. Tak děkujem pěkně.“

Nenechali jsme se skepsí pekařských praktiků nakazit. Byli jsme přesvědčeni, že co zvládnou ve Francii, zvládneme i v Brně. Byla to dlouhá cesta, ale nakonec se nám to podařilo. Voilà!

Po croissantech přišly na řadu bagety, toustový chléb, kváskový venkovský chléb Pain de Campagne a postupně přidáváme další a další druhy pečiva. Každému druhu předchází „zkouškové období“, během kterého pilujeme recepturu k dokonalosti. Ladíme suroviny, aby k sobě pěkně sedly, ladíme chuť, konzistenci těsta, správné propečení kůrky, množství náplně a spoustu dalších věcí. Když je to super, tak jdeme s novým druhem za našimi zákazníky.

Moc rádi si s nimi povídáme přímo z okna naší pekárny. Tam každý den prodáváme naše pečivo. Tam testujeme na našich zákaznících novinky. Tam občas dostanete něco ochutnat. A tam také koupíte speciály, které nedodáváme nikam jinam. Stavte se za námi i vy! Adresa je Česká republika –> Jižní Morava –> Brno –> Žabovřesky –> Mozolky 2.

Na jaře 2020 jsme otevřeli druhou pekárnu v centru Brna. I zde pečeme a prodáváme kvalitní pečivo bez kompromisů, na rozdíl od Žabovřesk ale od rána až do večera. V Jaselské ulici nenajdete jen prodejnu pečiva, ale naši plnohodnotnou druhou pekárnu, ve které vzniká pečivo úplně stejně jako na Mozolkách.

Děkujeme všem našim zákazníkům za to, že můžeme náš příběh rozšiřovat.

William Thomas Artisan Bakery

Dobrou chuť vám přejí Vilém & Tomáš